Westlands Museum: Medewerker Erfgoededucatie

Westlands Museum in Westland zoekt een Medewerker Erfgoededucatie voor 500 uur per jaar (gemiddeld 12,5 uur per week gedurende 40 schoolweken) | Vacature voor een Betaalde functie, Freelance/ZZP | Sluitingsdatum: 25-08-2019


De hele Westlandse historie op één locatie. In het museum wordt de Westlandse geschiedenis behandeld, van de Romeinen tot heden. Extra aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van de (glas)tuinbouw. Aan bod komen onder andere de verschillende tuinbouwteelten, de belangrijkste typen kassen en het veilingsysteem. Bij het museum bevindt zich een historische tuin, waarin een reconstructie is gemaakt met origineel materiaal van een Westlands tuinbouwbedrijf uit vroeger tijd. In de historische tuin worden op ouderwetse wijze producten gekweekt die vroeger veel voorkwamen in het Westland, zoals druiven, perziken, pruimen en asperges. Het Westlands Museum wordt gerund door twee professionals en meer dan negentig vrijwilligers.

Westland Cultuurweb, het Westlands Museum, Historisch Archief Westland, WSKO ’t Startblok en WSKO Montessorischool Naaldwijk slaan de handen ineen om een sterke impuls aan erfgoededucatie te geven. In een ambitieus project werken de vijf organisaties de komende drie jaar samen in een leergemeenschap erfgoededucatie primair onderwijs. Voor dit project zijn wij op zoek naar een medewerker erfgoededucatie, om – zowel vanuit het Westlands Museum als vanuit de brede Westlandse erfgoedsector – educatie naar een hoger niveau te tillen.

Wij zoeken per september 2019 een

Medewerker erfgoededucatie

500 uur per jaar (gemiddeld 12,5 uur per week gedurende 40 schoolweken)

Wie zoeken wij?
We zijn op zoek naar een medewerker erfgoededucatie met een inspirerende visie op vernieuwend onderwijs. Concepten als het creatief proces, onderzoekend en ontwerpend leren, werken vanuit divergente opdrachten en 21st century skills spreken jou aan. Je krijgt energie van het vraaggericht ontwerpen van onderwijs, nauw aansluitend bij de curricula van de scholen. Je legt hierbij graag verbindingen met andere domeinen zoals de kunstvakken en wereldoriëntatie. Je spreekt de taal van zowel het onderwijs als het erfgoedveld en weet deze twee werelden bij elkaar te brengen. Hierbij heb je oog voor de individuele mogelijkheden van leerkrachten, erfgoedprofessionals en erfgoedvrijwilligers en coacht hen om, aansluitend bij de eigen mogelijkheden, te groeien.

Wat ga je doen?

 • Je ontwikkelt een visie op erfgoededucatie vanuit het Westlands Museum en de brede erfgoedsector die het Westland rijk is en implementeert deze.
 • Je neemt deel aan de leergemeenschap erfgoededucatie.
 • Je ontwerpt, in samenspraak met de leergemeenschap, erfgoedprojecten op maat voor de basisscholen.
 • Je voert de erfgoedprojecten samen met leerkrachten in de klas uit, waarbij je hen coacht in het geven van erfgoededucatie.
 • Je documenteert de ontwikkelde projecten, zodat leerkrachten hier (deels) zelfstandig mee aan de slag kunnen in de toekomst.
 • Je betrekt vrijwilligers uit de brede erfgoedsector bij de projecten, zowel in de ontwikkeling als in de uitvoering, en coacht hen bij hun bijdrage hierin.
 • Je draagt bij aan kennisdeling, zowel binnen als buiten de regio.

Wat wij vragen:

 • Affiniteit met de regio Westland en haar erfgoed.
 • Een relevante hbo-opleiding in onderwijs en/of erfgoededucatie, zoals de Reinwardt Academie of een lerarenopleiding.
 • Aantoonbare ervaring in het in co-creatie en coachend samenwerken met leerkrachten in het primair onderwijs en het ontwerpen van erfgoedonderwijs.
 • Vaardig in het inspirerend overbrengen van erfgoededucatie en het begeleiden van leerlingen in hun eigen betekenisgeving aan de erfgoedthema’s.
 • Vaardig in het sensitief begeleiden van erfgoedvrijwilligers, -professionals en leerkrachten, aansluitend bij hun eigen groeimogelijkheden.
 • Goede schriftelijke en digitale vaardigheden.

De werkdagen worden in overleg vastgesteld, maar je dient in ieder geval op dinsdagen of woensdagen beschikbaar te zijn. Een rijbewijs en auto zijn, gezien de infrastructuur van de regio, aan te raden.

Wat wij bieden:

 • De mogelijkheid om mee te bouwen aan een basis voor erfgoededucatie in een regio die hier nog beperkte ervaring in heeft.
 • Een inspirerend samenwerkingsverband met collega’s die graag pionieren en innoveren.
 • Een tijdelijke overeenkomst voor 500 uur per jaar. De overeenkomst wordt in eerste instantie voor één schooljaar gesloten, met de mogelijkheid tot verlenging voor de gehele projectperiode (drie jaar).

Meer informatie:
Mail uiterlijk zondag 25 augustus je sollicitatie en cv naar info@westlandsmuseum.nl onder vermelding van ‘Vacature medewerker erfgoededucatie’. Je kunt je sollicitatie adresseren aan Gustaaf van Gaalen. Voor meer informatie over het project kun je vanaf maandag 5 augustus tot en met vrijdag 23 augustus contact opnemen met Babette Wielaart van Westland Cultuurweb via 06-247 176 87 of bwielaart@westlandcultuurweb.nl. Je hoort 28 augustus of je wordt uitgenodigd voor een gesprek. De eerste gespreksronde vindt plaats op dinsdag 3 september. De tweede gespreksronde vindt plaats op dinsdag 10 september.

Solliciteer!

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Meer informatie over de organisatie: zie onze website.