Beeld en Geluid – Analist Digitale Preservering

Vacature | Organisatie: Beeld en Geluid | Functie: Analist Digitale Preservering | Plaats: Hilversum | Omvang: 40 uur | Sluitingsdatum: 28/05/2019


Beeld en Geluid is het toonaangevende instituut voor media. Een inspirerende, creatieve en toegankelijke ontmoetingsplek voor professionals en particulieren; online, in ons museum en soms op locatie. We zijn een van de grootste archieven ter wereld en we bewaren diverse soorten media, zoals radio- en televisieprogramma’s, video(games), geschreven pers, politieke prenten, gifjes, websites en objecten. Beeld en Geluid is één van de autoriteiten die objectief het Nederlandse medialandschap in kaart brengt en actuele ontwikkelingen benadert vanuit media-historisch perspectief. Zo laten we zien welke impact media hebben op ieders leven. Dat doen we met een groot aantal partners, zoals creatieve mediamakers, knappe deskundigen, betrokken bedrijven en relevante influencers. Op die manier dragen we samen bij aan een mediawijzere wereld.

De afdeling Verkennen bestaat uit experts die opereren op het kruisvlak tussen doelgroepen, collectie en technologie. Verkennen onderzoekt én realiseert innovatie. Bestaande producten en diensten worden verder gebracht, nieuwe mogelijkheden worden onderzocht en aan de praktijk getoetst. Innovatie kan plaatsvinden rond alle vormen van omgang met ons archief. Het bewaren, het doorzoekbaar maken, het beschikbaar stellen, het presenteren, het duiden. Cruciaal daarbij is dat de afdeling de organisatie helpt om samenhang te brengen in hoe Beeld en Geluid omgaat met collecties, data en (media)technologie, intern en samen met partners. De afdeling Verkennen valt onder het cluster Verder.

If you would like more information in English please contact Josefien Schuurman. See the details below.

Voor onze afdeling Verkennen zijn wij op zoek naar een

Analist Digitale Preservering

40 uur per week

Ben jij de collega die wij zoeken?
Wij zoeken een enthousiaste, initiatiefrijke analist voor interne en externe digitale preserveringsprojecten rond complexe en meer recente mediavormen. Het doel van de functie is Beeld en Geluid te ondersteunen bij het archiveren van hedendaagse media zoals software, websites en sociale media. Dit wordt gedaan door potentiële nieuwe mediabronnen te analyseren als archiefobject, en er preserveringsprocessen voor uit te tekenen en testen. Hierbij is het essentieel om bestaande (technische) protocollen en standaarden of bestaande ervaringen van collega-instellingen tegen het licht te houden en te vertalen naar de context binnen Beeld en Geluid. Daarbij is het bewaken van de duurzaamheid van media, data en processen uiteraard essentieel.

De prerserveringsprojecten waaraan je werkt, vinden plaats in samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE). De focus van je werk ligt op het onderzoeken van (technische) eisen en wensen voor digitale preservering van media-objecten. We verwachten dat je vanuit het onderzoek komt tot heldere en concrete voorstellen voor de inrichting van digitale preserveringprocessen. Je neemt een brugfunctie in tussen media managers en de data- en IT-werelden die archivering en toegang mogelijk maken. Je bent een verbinder tussen Beeld en Geluid en onze partners. Je hebt ruime ervaring met preservering van digitale media, ook met de technische aspecten. Je kunt hier aanstekelijk over vertellen, ook aan mensen die geen expert zijn.

Voor het uitvoeren van deze functie is een soepele en efficiënte samenwerking met partners van essentieel belang. Je voelt je ambassadeur van digitaal erfgoed en van Beeld en Geluid.

Kennis en ervaring

  • HBO of universitair geschoold in (Bedrijfskundige) Informatica, Informatiewetenschappen of een andere relevante opleiding
  • Tenminste 2 jaar ervaring in een vergelijkbare, relevante rol op het gebied van digitale preservering van mediacollectie
  • Teamspeler met ervaring als adviseur en teamlid in multidisciplinaire teams
  • Ervaring met onderzoek naar en opstellen van (user) requirements en het evalueren van applicaties
  • Ervaring met commandline en Linux
  • Ervaring met het opstellen en presenteren van analyse- en onderzoeksresultaten
  • Uitstekende beheersing van het Engels;

Pre

  • Kennis over preserveringsstandaarden in de cultureel erfgoedsector
  • Ervaring met agile werken
  • Kennis van emulatie en virtualisatie

Diversiteit
Beeld en Geluid streeft naar een grotere culturele diversiteit van zijn publiek, programmering en personeel. Belangstellenden die bijdragen aan die diversiteit en een divers relatienetwerk met zich meebrengen, nodigen wij van harte uit te reageren.

Arbeidsvoorwaarden
Het betreft in eerste instantie de aanstelling voor één jaar met optie tot verlenging voor de duur van het project. Het bruto maandsalaris (op fulltime basis) is minimaal € 3.156,13 en maximaal € 4.508,79 (schaal 10 CAO Beeld en Geluid) en wordt nader bepaald op basis van werkervaring. Per jaar heb je 200 vakantie-uren en 192 atv-uren (op fulltime basis).

Interesse?
Heb je belangstelling voor deze functie? Stuur dan uiterlijk dinsdag 28 mei een bondige motivatie met cv naar de afdeling Personeel & Organisatie: personeelenorganisatie@beeldengeluid.nl. Ook videosollicaties zijn van harte welkom! Wil je meer weten over deze vacature, dan kun je bellen met Josefien Schuurman op 035-6771978 of stuur een e-mail naar jschuurman@beeldengeluid.nl
Klik hier om het privacy statement van Beeld en Geluid met betrekking tot de sollicitatieprocedure te lezen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

www.beeldengeluid.nl


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,