HKU – Docent Methodiek Viool / Altviool

Vacature | Organisatie: HKU | Functie: Docent Methodiek Viool / Altviool | Plaats: Utrecht | Omvang: 8 uur | Sluitingsdatum: 22/04/2019


HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) onderscheidt zich met hoger onderwijs in de kunsten en de media en is een drijvende kracht achter opleidingen en innovatie voor de creatieve industrie. Met het motto “De kunst van HKU: nieuwe verbindingen, nieuwe toepassingen” laten we zien wie wij zijn: een kunsthogeschool die nieuwe verbindingen smeedt met de maatschappij en innovatieve toepassingen ontwikkelt voor maatschappelijke uitdagingen.

HKU Utrechts Conservatorium zoekt per 1 september 2019 een Docent Methodiek viool/altviool voor ongeveer 8 lesuren per week. De methodiekdocent maakt deel uit van de afdeling Contextual Studies. Hij/zij verzorgt onderwijs en geeft stagebegeleiding aan viool- en altvioolstudenten speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de student tot (toekomstig) docent.

Docent Methodiek Viool / Altviool

bij HKU Utrechts Conservatorium (0,2 fte)

Wat ga je doen?

 • Je verzorgt lessen methodiek voor violisten en altviolisten in samenwerking met de didactiekdocent
 • Je verzorgt inhoudelijke research-coaching op het doen van onderzoek en schrijven van het Educatie Afstudeer Werk in het vierde jaar van de bachelor in samenwerking met een collega-docent, de zogenaamde procesbegeleider
 • Je begeleidt de instrumentale stage van het 1 op 1 instrumentale muziekonderwijs
 • Je begeleidt studenten bij het schrijven van lesplannen en een visie op het instrumentale muziekonderwijs voor violisten/altviolisten
 • Je verzorgt bijvaklessen viool/altviool
 • Je bent betrokken bij de ontwikkeling van het onderwijs
 • Je neemt zitting in relevante tentamencommissies

Wat vragen wij?

 • Je hebt een afgeronde Conservatorium Opleiding viool of altviool en bij voorkeur ook een afgeronde HBO- of universitaire opleiding Pedagogiek, Psychologie, Onderwijskunde/PABO
 • Je hebt een didactische bevoegdheid of je bent bereid deze te behalen
 • Je beschikt over uitstekende pedagogische en didactische vaardigheden
 • Je hebt aantoonbare affiniteit met klassieke,- wereld-, jazzpop-, geïmproviseerde muziek en zicht op wat het beroep van instrumentale muziekdocent tegenwoordig inhoudt en hoe het werkveld van instrumentale muziekeducatie zich ontwikkelt
 • Je hebt inzicht in de veelzijdige beroepspraktijk van musici, uiteraard met name op het gebied van educatie, te denken valt aan Community Music, Leerorkesten op scholen, maar ook de praktijk van muziekscholen en privé-lespraktijken
 • Je hebt een brede blik op de diverse methodieken en pedagogen zoals Suzuki/Colour-Strings, maar ook op didactische werkvormen en -routes zoals Ludodidactiek
 • Je hebt een up-to-date kennis van de ontwikkelingspsychologie en je kan jezelf verplaatsen in de wereld van het kind maar ook van de (jong)volwassen leerling
 • Je bent in staat om goed samen te werken met collega’s uit verschillende disciplines
 • Je hebt coachende vaardigheden, kan goed luisteren
 • Je spreekt uitstekend Nederlands en Engels (lessen worden grotendeels in Engels aangeboden)

Wat bieden wij?
Arbeidsvoorwaarden zijn conform de cao-HBO. Volgens het HKU functiehuis is de benaming van deze functie Docent 3. Salariëring is afhankelijk van opleiding en ervaring en bedraagt bij een fulltime dienstverband minimaal € 3.561,- en maximaal € 4.893,- (schaal 11), exclusief 8% vakantietoeslag en een 13e maand.

De aanstelling is voor 1 jaar. HKU investeert graag in gemotiveerde en goed opgeleide medewerkers. Werken bij HKU betekent dat je gebruik kunt maken van tijd en faciliteiten voor professionalisering en duurzame inzetbaarheid.

HKU staat graag midden in de samenleving. Door een diverse samenstelling in zowel studenten als medewerkers wil HKU zorgen voor verbinding met de buitenwereld en (artistieke) verrijking. Mensen die de samenstelling van ons personeel gevarieerder kunnen maken, met name (multi-)cultureel, worden dan ook van harte uitgenodigd om te solliciteren.

HKU biedt een gevarieerd opleidingsaanbod aan ruim 4.000 studenten, verdeeld over negen schools. Daarnaast heeft HKU vier expertisecentra en kent zij een vijftal lectoraten. HKU biedt onderwijs op verschillende locaties in Utrecht.

HKU Utrechts Conservatorium
HKU Utrechts Conservatorium verzorgt bachelor- en vervolgopleidingen op het gebied van muziek. Deze opleidingen hebben diverse afstudeerrichtingen voor 40 verschillende hoofdvakken in klassieke muziek, oude muziek, hedendaagse muziek, jazz en pop, musician 3.0 en de opleiding docent muziek. Daarnaast organiseert HKU Utrechts Conservatorium veel projecten en concerten. Zo levert het een belangrijk aandeel aan het culturele leven van Utrecht. Hiervoor werkt het conservatorium intensief samen met een aantal Utrechtse podia zoals Tivoli Vredenburg, Tivoli De Helling en Rasa.

HKU Utrechts Conservatorium streeft ernaar dat je je ontwikkelt tot een veelzijdig professional die op een zo hoog mogelijk niveau kan functioneren. Een muziekvakstudie vraagt veel van je: haalde je eerst veel ontspanning uit het musiceren, nu komt daar doorlopende inspanning bij. Een muziekvakstudie is een voltijdopleiding en vraagt minimaal 40 werkuren per week. Vaak zul je ook nog in de weekend- en avonduren actief zijn.

Het onderwijs aan HKU Utrechts Conservatorium is zeer breed. Het is niet alleen gericht op het musiceren. Je krijgt ook beroepsgerichte vakken en doet ervaring op in de praktijk. Elk jaar worden er projecten georganiseerd waarvan de resultaten ten gehore worden gebracht op diverse Utrechtse podia en andere concertzalen in Nederland. Een goede reden om bij HKU Utrechts Conservatorium te studeren is dat je persoonlijke ontwikkeling centraal staat.

Wil je meer informatie en/of solliciteren?
Geïnteresseerden kunnen solliciteren tot en met 22 april 2019. De sollicitatie dient vergezeld te gaan van een motivatiebrief en een cv. De sollicitatie kan per e-mail verstuurd worden naar hrm@hku.nl.

De eerste gespreksronde vindt plaats op 15 en 16 mei 2019. Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Cecile Rongen, Studieleider Contextual Studies (cecile.rongen@hku.nl). Meer informatie over HKU is te vinden op www.hku.nl. Bij gelijke geschiktheid hebben interne kandidaten voorrang.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

www.hku.nl


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,