Stichting Zaans Museum – Projectcontroller

Vacature | Organisatie: Stichting Zaans Museum | Functie: Projectcontroller | Plaats: Zaandam | Omvang: 28-32 uur | Sluitingsdatum: 24/03/2019


In het Zaans Museum op de Zaanse Schans maak je kennis met een wereldberoemd stukje Holland. Het Holland van de molens, industrieën, groene houten huizen, maar ook van de koopmansgeest, het harde werken en de kenmerkende no-nonsens mentaliteit. Het verhaal, de cultuur en geschiedenis van de Zaanstreek staan centraal in het Zaans Museum. Het museum toont hoe de karakteristieke Hollandse identiteit verweven is met de geschiedenis en het karakter van de Zaanse regio en diens bewoners. Het biedt bezoekers aan de Zaanse Schans verdieping bij hun bezoek.

Daartoe ontwikkelt het museum tentoonstellingen, educatieve programma’s en activiteiten, zowel in het museum als in drie museumlocaties op de Zaanse Schans: het Wevershuis, Kuiperij Tiemstra en het Jisperhuisje. In het hart van het museum bevindt zich de Verkade Experience; een fabriek uit de vroege 20e eeuw waar de authentieke machines van Verkade nog volop draaien. Het beroemde Czaar Peterhuisje in het centrum van Zaandam is tevens onderdeel van het museum. In het voorjaar van 2018 is een museumdependance op het Hembrugterrein – het Hembrug Museum – geopend (over de wapen- en munitiefabriek die tot 2003 op het terrein in het hart van de Stelling van Amsterdam gevestigd was).

Achter dit alles steekt een dynamische organisatie waar ruim 40 medewerkers, vele rondleiders en ruim 70 vrijwilligers hun bijdrage leveren. Het museum is volop in beweging. De komende jaren staat de verdere ontwikkeling van de vaste museumopstelling op het programma alsmede het ontwikkelen van een divers tentoonstellings- en activiteitenaanbod. Tevens is een structureel burgerparticipatieproject van start gegaan voor het verzamelen van verhalen uit de samenleving.

Stichting Zaans Museum is volop in ontwikkeling en de afdeling Financiën zoekt per direct een

Projectcontroller

Het Zaans Museum heeft recentelijk de financiële administratie en de IT-omgeving vernieuwd. Er wordt gewerkt met onder andere Exact Globe, Scansys, SEM (Smart Event Manager) en diverse online ticketingsystemen. Bovendien is recentelijk de voorheen meer centraal georganiseerde financiële administratie meer bij de afdelingshoofden in de rol van budgethouders komen te liggen. Ook wordt er per ingang van dit jaar in grote mate projectmatig gewerkt. Omwille van deze ontwikkelingen zijn wij op zoek naar een Projectcontroller.

Als Projectcontroller adviseer je afdelingshoofden rond een flexibel budgetbeheer, jaar- en projectbegrotingen en verplichtingenregistratie. Tevens speel je als sparringpartner van de directie een belangrijke rol bij de financiële aspecten van sponsor- en fondsenwerving. Je hebt visie op het gebied van (verbetering van) financiële kansen en mogelijkheden. Je hebt ruime ervaring met projectmanagement en coacht de projectteams ten aanzien van de financiële onderdelen van het projectproces. Je weet door jouw kennis en kunde overtuigend te adviseren. Je brengt deskundigheid en plezier op het gebied van financiën en administratie in de organisatie. Je bent in staat je snel in relevante netwerken te begeven en ontwikkelingen naar binnen te brengen. Je weet te werken met de belangrijkste financiële pakketten en houdt je op de hoogte van de nieuwste financiële ontwikkelingen. Je legt verantwoording af aan het Hoofd Financiën.

Wat ga je doen

 • Je doet financiële analyses, bijvoorbeeld voor de planning van de bezetting;
 • Je zorgt voor financieel inzicht in de besluitvorming en ondersteunt de organisatie om belangrijke strategische beslissingen te rechtvaardigen;
 • Ondersteuning van de directie bij subsidie- en fondsentrajecten;
 • In overleg met afdelingshoofden opstellen van begrotingen passend bij diverse soorten jaarplannen en projecten;
 • Bewaken en bijsturen van de begrotingsrealisatie;
 • Zorg dragen voor een deugdelijke inrichting van projectadministratie en gestructureerde informatieverstrekking;
 • Je initieert en verbetert processen en bent verantwoordelijk voor de informatievoorziening aan de organisatie;
 • Je ondersteunt de afdeling Financiën, met name bij de jaarrekening, interim- en projectcontroles;
 • Je neemt deel aan projecten;
 • Je coacht leden van projectteams op financieel terrein.

Wat wij vragen

 • Afgeronde HBO opleiding Accountancy of Finance & Control (voorheen: Bedrijfseconomie);
 • Minimaal vijf jaar relevante werkervaring op een boekhoudkundige afdeling;
 • Administratieve/boekhoudkundige kennis is een belangrijke vereiste;
 • Kennis van Exact Globe;
 • Kennis van financieel-economische processen en de daarbij behorende wet- en regelgeving;
 • Kennis van subsidie- en fondsentrajecten;
 • Kennis van projectmanagement;
 • Vakinhoudelijk en analytisch goed ontwikkeld;
 • Communicatief vaardig, je beschikt over zelfreflectie en je hebt overtuigingskracht;
 • Flexibel, toegankelijk en nieuwsgierig;
 • 28-32 uur per week beschikbaar;

Wat bieden wij?
Het Zaans Museum biedt een uitdagende baan voor 28-32 uur per week in een dynamische werkomgeving. In eerste instantie wordt een jaarcontract aangeboden, met uitzicht op een vast dienstverband. Aanvang in overleg, liefst op korte termijn. De functie is ingeschaald in schaal 10 van de gemeente cao (afhankelijk van opleiding en ervaring minimaal € 2.295,- en maximaal € 4.225,- bruto per maand) op basis van een fulltime dienstverband (exclusief 8% vakantietoeslag).

Het kunnen overleggen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een voorwaarde voor het in dienst treden bij het Zaans Museum. Het Zaans Museum draagt de kosten die verbonden zijn aan de aanvraag VOG.

Interesse?
Stuur vóór 24 maart 2019 een e-mail met motivatie en cv naar Inge Stegeman, HR-functionaris (sollicitaties@zaansmuseum.nl) voor inhoudelijke vragen bel 075-681 00 00. De gesprekken zullen plaatsvinden op woensdag 3 april 2019.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

www.zaansmuseum.nl


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,