Nationaal Museum van Wereldculturen – Coördinator Educatie

Vacature | Organisatie: Nationaal Museum van Wereldculturen | Functie: Coördinator Educatie | Plaats: Amsterdam | Omvang: 36 uur | Sluitingsdatum: 21/02/2019


Het museum als inspirerende plek voor wereldburgerschap. Help je mee en word jij tijdelijk onze Coördinator Educatie? 

Het Tropenmuseum in Amsterdam, het Afrika Museum in Berg en Dal en het Museum Volkenkunde in Leiden zijn musea over mensen. Onze missie is inspireren tot wereldburgerschap en een open blik. Samen met het Wereldmuseum in Rotterdam tonen wij de meest cultureel diverse collectie van Nederland. De musea versterken elkaar op het gebied van tentoonstellingen, onderwijs- en publieksprogramma’s, wetenschappelijk onderzoek en (inter)nationale samenwerking.

Voor het Tropenmuseum zoeken wij in verband met een zwangerschapsverlof zo snel mogelijk een:

Coördinator Educatie

tijdelijk | voor 36 uur per week

Wie zijn wij?
De Coördinator Educatie maakt deel uit van de Afdeling Programma. In het Tropenmuseum vormen de Coördinator Educatie en Medewerker Educatie een hecht team. Voor het nieuwe schooljaar 2019/2020 moeten een aantal educatieve programma’s, producten en/of middelen worden ontwikkeld en geproduceerd, met name voor het voortgezet onderwijs, het mbo en voor een buurtproject.

Wie ben jij?
Jij bent een ervaren, ambitieuze en enthousiaste professional op het gebied van museale educatie. Je hebt een visie op publieksparticipatie en kunt deze vertalen naar de praktijk. Je bent gericht op variatie en vernieuwing in publieks- en onderwijsprogramma’s. Je hebt ervaring met het voortgezet onderwijs en het mbo. Je kunt aan meerdere projecten tegelijk werken en combineert een hands on mentaliteit met flexibiliteit, creativiteit, pro-activiteit en klantgerichtheid. Je hecht zowel waarde aan inhoud en context als aan een goede aansluiting op de behoeften van jong en oud. Je werkt net zo makkelijk zelfstandig als in teamverband. Als coördinator stimuleer je rondleiders en workshopgevers; je weet hoe je kunt sturen op kwaliteit en impact. Je hebt goede contactuele en organisatorische vaardigheden en je kan overweg met planning en budget. Je bent betrouwbaar, resultaatgericht, stressbestendig en vooral hands on.

Wie zoeken wij?
Naast bovenstaande vaardigheden en affiniteit met onze missie heb je ook:

 • Ervaring met het ontwikkelen voor voortgezet onderwijs en mbo.
 • Een afgeronde opleiding op HBO-niveau.
 • Minimaal 5 jaar ervaring als ontwikkelaar en organisator van museale educatie.
 • Ervaring met het begeleiden van museumdocenten, inclusief het geven van trainingen.
 • Kennis van behoeften en leerdoelen van het onderwijs.
 • Affiniteit met maatschappelijke onderwerpen en kennis van onderwerpen zoals diversiteit, gender, slavernijgeschiedenis, religie en een goed gevoel voor pijn- en discussiepunten rondom deze onderwerpen.
 • Inlevingsvermogen in verschillende doelgroepen.
 • Ervaring met wijkgericht werken en toegankelijkheidsprojecten is een pre.
 • Woonachtig in Amsterdam en omgeving. Goede bekendheid met Amsterdam Oost is een pre.
 • Een goed netwerk binnen het onderwijs en de museale sector.
 • Een goede uitdrukkingsvaardigheid in woord/geschrift in het Nederlands en Engels.

Wat bieden wij?

 • Een zelfstandige, uitdagende functie op een bijzondere werkplek in een prachtige omgeving.
 • Een arbeidsovereenkomst voor 36 uur per week voor de duur van 8 maanden. De functie wordt gewaardeerd in schaal 9 en het salaris bedraagt afhankelijk van ervaring – tussen € 2.771,- en € 3.627,- per maand bij een volledige werkweek van 36 uur, exclusief 8% vakantietoeslag en 3,40% eindejaarsuitkering. De arbeidsvoorwaarden volgens de Museum cao zijn van toepassing. Een overeenkomst tot opdracht voor freelancers is tevens een mogelijkheid.
 • De mogelijkheid om mee te bouwen aan een unieke organisatie, die wat betreft publieksbereik nu al behoort tot de top 10 van de Nederlandse musea.
 • Een dynamische werksfeer met circa 200 enthousiaste collega’s op vier museumlocaties in Nederland.

Ben jij geïnteresseerd?
Stuur ons dan vóór 21 februari 2019 aanstaande een korte motivatie en je cv via de site van Workable. Kandidaten worden na een briefselectie uitgenodigd voor een gespreksronde op 27 februari en/of 28 februari 2019.

Heeft bovenstaande nog niet al jouw vragen beantwoord?
Neem dan gerust contact met Manuela Kaptijn, Afdeling Personeelszaken (personeelszaken@wereldculturen.nl).

www.tropenmuseum.nl


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,