Nationaal Glasmuseum – Lid Raad van Toezicht

Onbezoldigde vacature | Organisatie: Nationaal Glasmuseum | Functie: Lid Raad van Toezicht | Plaats: Leerdam | Omvang: n.v.t. | Sluitingsdatum: 05/03/2019


In het Nationaal Glasmuseum stap je in de wereld van glas. Het Nationaal Glasmuseum ligt in Leerdam, dé glasstad van Nederland, en bestaat uit twee locaties: een museum en een glasblazerij. In het museum vind je een unieke (Rijks)collectie Nederlands glas van 1850 tot heden. Objecten van grote namen als Copier, Berlage, Heesen en Meydam maken hiervan deel uit, maar ook zogeheten studioglas, door (glas)kunstenaars gemaakt. De glasblazerij ontwikkelt zich tot een ‘centre of excellence’, dé plek waar het publiek het glasblazen 6 dagen per week kan ervaren én een ontwikkel- en productieplaats voor vormgevers en kunstenaars.

Het Nationaal Glasmuseum organiseert tentoonstellingen, activiteiten, onderwijsprogramma’s en workshops voor een breed en divers publiek. Alles gericht op de verbinding met een brede samenleving: het Nationaal Glasmuseum als een netwerkorganisatie. Een van de rollen die het inmiddels vervult is de coördinatie van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit voor de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Tevens richt het museum zich op de zakelijke markt door middel van personeelsuitjes, organisatie van evenementen en feesten, productie van relatiegeschenken en decoratieve glaskunst. Het Nationaal Glasmuseum ontvangt in totaal op beide locaties rond de 60.000 bezoekers per jaar.

Wij zijn op zoek naar een

Lid Raad van Toezicht 

onbezoldigd

De Raad van Toezicht heeft als taak

 • Bewaken dat de stichting werkt aan haar doelstellingen binnen de kaders van de regelgeving en statuten.
 • Bewaken dat zij dit doet op een bedrijfsmatige en financieel-economisch verantwoorde wijze.
 • Erop toezien dat correcte besluitvormingsprocedures en werkwijzen worden gevolgd ten aanzien van klanten, medewerkers en derden.

De Raad van Toezicht (RvT) bestaat uit een multidisciplinair team en zoekt op dit moment naar uitbreiding. In de Raad worden de portefeuilles verdeeld naar expertise, waaronder museaal/cultureel, financieel, bedrijfsmatig en beleidsmatig. De Raad van Toezicht van het Nationaal Glasmuseum streeft naar een evenwichtige verdeling over geslacht, leeftijd en nationale of lokale achtergrond. De Raad onderschrijft de Cultural Governance en handelt daarnaar.

Algemeen kwaliteitsprofiel

 • Affiniteit met de doelstellingen van het Nationaal Glasmuseum.
 • In staat om betrokken te zijn maar ook op gepaste afstand kunnen toezien en adviseren.
 • Bestuurlijke kennis en vaardigheden, goede contactuele en representatieve vaardigheden en kunnen samenwerken in teamverband.
 • Voldoende tijd en mogelijkheden om deel te nemen aan de vergaderingen van de Raad van Toezicht; de Raad van Toezicht vergadert circa vier maal per jaar.
 • Klankbord kunnen vormen voor directeur/bestuurder op diverse (deel-)terreinen van beleid.

Een lid met een bedrijfsmatig profiel

 • Eindverantwoordelijke functie in het bedrijfsleven of een maatschappelijke organisatie (niet museale instelling)
 • Belangstelling voor de culturele sector
 • Bij voorkeur kennis en ervaring van marketing en sponsoring
 • Beschikt over een relevant netwerk op regionaal en nationaal niveau

Procedure
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met voorzitter Rik van Koetsveld op 06-52 49 07 09. Sollicitaties graag voor 5 maart 2019 richten aan de voorzitter van de Raad van Toezicht Rik van Koetsveld op rik@rikvankoetsveld.nl . Voor nadere informatie over het museum, kijk op onderstaande website.

www.nationaalglasmuseum.nl


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,