Museum de Gevangenpoort – Medewerker Presentatie

Vacature | Organisatie: Museum de Gevangenpoort | Functie: Medewerker Presentatie | Plaats: Den Haag | Omvang: 12-16 uur | Sluitingsdatum: 29/03/2018


Museum de Gevangenpoort maakt het publiek bekend met de nationale geschiedenis van het strafrecht en de rechtsstaat. Gebouw en collectie vormen een ensemble dat bezoekers laat zien en beleven hoe mensen vroeger werden behandeld als zij werden beschuldigd van crimineel gedrag.

Een kerngroep van museummedewerkers is, onder leiding van een projectleider, bezig met de uitvoering van het beleidsplan Sleutels voor de toekomst, 2017-2020. Onderdeel van dit plan is een herinrichting van de museale opstelling vanuit drie samenhangende thema’s: Misdaad en straf, Vervolging en vrijheid en Rechtstaat en vrede. Bij elk van deze thema’s wil het museum een koppeling leggen tussen heden en verleden, vanuit actuele maatschappelijke vragen rond straf, vervolging en de rechtstaat.

Museum de Gevangenpoort zoekt per 1 mei 2018 een

Medewerker presentatie

(tijdelijk)

Doel van de functie
De medewerker presentatie maakt – in teamverband en op basis van reeds verricht voorwerk – een plan voor de uitwerking en realisering van een herinrichting van de museale opstelling in het museum en coördineert de uitvoering van dat plan. Hij/zij:

 • zorgt ervoor dat historische en academische kennis over de Gevangenpoort optimaal wordt gepresenteerd voor een publiek van niet-historici,
 • maakt de geschiedenis van de Gevangenpoort aantrekkelijk voor een breed publiek en vat de complexiteit van het strafrecht in verleden én heden in heldere en aantrekkelijke verhalen, waarbij de beleving van geschiedenis centraal staat.

De medewerker ressorteert onder het Hoofd Publiekszaken.

Functiebestanddelen

 • Projecten
  • De medewerker presentatie realiseert projectmatig een herinrichting van de permanente tentoonstelling in het museum. Hij/zij is lid van de kerngroep voor de uitvoering van het beleidsplan Gevangenpoort 2017-2020.
  • Hij/zij draagt zorg voor het opstellen van een plan en begroting voor de herinrichting, op basis waarvan fondswerving kan plaatsvinden. Afhankelijk van de resultaten van fondswerving draagt hij/zij zo nodig zorg voor bijstelling van het plan.
  • Hij/zij draagt resultaatverantwoordelijkheid voor de uitvoering van de herinrichting, inclusief de opdrachtverlening aan en aansturing van vormgever(s) en producent(en). Hij/zij draagt zorg voor het budgetbeheer van de herinrichting.
 • Collectie
  • De medewerker presentatie heeft expertise op het gebied van het maken van tentoonstellingen voor een breed publiek, gebruik makend van een bestaande museumcollectie met eventueel aanvullingen van buitenaf. Hij/zij gebruikt deze kennis voor de herinrichting van de Gevangenpoort.
 • Samenwerking
  • De medewerker presentatie werkt samen met de projectleider en andere leden van de kerngroep, met educatoren en conservatoren van het museum, met externe partijen in het kader van co-creatie en met vormgevers en producenten.

Functie-eisen

 • Je hebt een HBO of wetenschappelijke opleiding (bij voorkeur een opleiding tot publiekshistoricus of een vergelijkbare opleiding) en/of ervaring in een vergelijkbare functie.
 • Je hebt ervaring met het maken van tentoonstellingen voor een breed publiek en met het schrijven van publieksvriendelijke teksten.
 • Je bent creatief en initiatiefrijk.
 • Je bent een teamspeler maar kan ook zelfstandig werken.
 • Je bent proactief en accuraat, je beschikt over voldoende analytisch en probleemoplossend vermogen en bent goed in plannen, organiseren en aansturen. Je hebt financieel inzicht en bent een goed budgetbeheerder.
 • Je hebt een ruime belangstelling voor cultuur en strafrecht.

We bieden

 • Inhuur via payroll of freelance.
 • Twaalf tot zestien uur per week.
 • Periode: 1 mei 2018 tot en met 31 oktober 2019.
 • Honorering op basis van equal pay, overeenkomstig schaal 8 cao gemeenten (aanvangsalaris in eerste jaar) met mogelijkheid door te groeien naar schaal 9 (functionele schaal).

Solliciteren?
Ben jij de persoon die wij zoeken? Voldoe jij aan alle eisen? Dan willen we je graag leren kennen! Stuur je sollicitatie voorzien van cv uiterlijk 29 maart 2018 naar vacature@haagshistorischmuseum.nl. De eerste gesprekken zullen plaatsvinden in week 16.

Vragen?
Neem dan per mail contact op met Diana Timmer, Hoofd Publiekszaken, timmer@haagshistorischmuseum.nl of telefoon 070 312 30 65. Dertig dagen na afronding van deze procedure worden alle sollicitaties vernietigd conform de AVG richtlijn.

Museum de Gevangenpoort en het Haags Historisch Museum vormen samen de Stichting Haags Historisch Museum.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

www.gevangenpoort.nl


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,