Zuiderzeemuseum – Conservator Wonen

Vacature | Organisatie: Zuiderzeemuseum | Functie: Conservator Wonen | Plaats: Enkhuizen | Omvang: 32-36 uur | Sluitingsdatum: 06/01/2018


Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzee- en het huidige IJsselmeergebied. In het museum komt jong en oud in aanraking met deze cultuur. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse vormgeving en evenementen en activiteiten voor een brede doelgroep.

Bij het Zuiderzeemuseum werken circa tweehonderd medewerkers en ruim tweehonderdzestig vrijwilligers. De collectie die het Zuiderzeemuseum beheert is eigendom van het rijk, de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum en de Stichting Zuiderzeemuseum. Hij bestaat uit 24 deelcollecties met 28.000 voorwerpen (van een kapel tot een haarspeld); aangevuld met circa 15.000 rekwisieten en 60.000 (foto)documenten.

In verband met pensionering zoekt de afdeling Collectie en Informatie per 1 maart 2018 een:

Conservator Wonen

(32 -36 uur)

Afdeling en rol
Het Zuiderzeemuseum is sterk naar buiten gericht, de presentaties, de activiteiten en de bezoekers staan centraal. Binnen de afdeling collectie en informatie is de zorg voor de collectie een belangrijke eigenstandige verantwoordelijkheid. De afdeling telt drie conservatoren, twee depotbeheerders, een datamanager, twee registratoren, een collectiebeheerder, enkele behoudsmedewerkers en een afdeling voor het beheer van de maritieme collectie. Stagiairs en circa 25 vrijwilligers ondersteunen de afdeling.

Onze nieuwe collega is een teamspeler, die op basis van de bestaande collectie, inhoudelijke kennis en vergaarde informatie aansprekende bijdragen weet te leveren aan collectiebehoud, tentoonstellingen, collectie-ontwikkeling en erfgoedsamenwerking onder meer in het Netwerk Zuiderzeecollectie.

Een conservator is in het Zuiderzeemuseum een generalist, een inhoudelijk onderlegd persoon die vanuit een (wetenschappelijke) specialisatie kritische kennis van een groot deel van de collectie ontwikkelt en een breed netwerk van externe specialisten opbouwt en inzet. Hij/zij schakelt gemakkelijk met de verschillende afdelingen (zoals gebouwonderhoud, presentaties, communicatie), is beslist – waar het collectiebehoud betreft en flexibel – waar het samenwerking betreft – is praktisch, slagvaardig en resultaat gericht.

Thema’s die de komende jaren binnen de afdeling spelen zijn de inrichting van een meerjaren onderhoudsplan voor de onroerende collectie, vernieuwing van de vaste presentaties, collectiewaardering en digitale informatiedeling.

Kerntaken

 • Inhoudelijk bijdragen aan verantwoord beheer en behoud van de gebouwen, infrastructuur, landschapsinrichting en interieurs van de circa 140 panden op het museumterrein.
 • Ontwikkeling van collectie- en onderzoeksbeleid.
 • (Doen) uitvoeren van sociologisch/ historisch onderzoek met betrekking tot de collectie.
 • Presenteren van de collectie en het bijdragen aan de inrichting van tentoonstellingen.
 • Publicatie van collectie-onderzoek.

Wat verwachten wij van jou?

 • Academisch gevormd (afgeronde studie bouwhistorie of vergelijkbare opleiding)
 • Sterke communicator en een vaardig schrijver;
 • Representatief, gewend aan spreken in het openbaar;
 • 5 jaar ervaring in de bouwhistorische adviesverlening of vergelijkbaar domein;
 • Minimaal 3 jaar museale ervaring;
 • Beschikken over een relevant netwerk.

Wij bieden
Arbeidsvoorwaarden zijn conform de Museum cao. De functie is ingedeeld in schaal 11. Het salaris bedraagt maximaal € 4.366,- bruto per maand bij een 36-urige werkweek. Daarnaast bieden wij een eindejaarsuitkering van 3,15%, vakantietoeslag 8% en een reiskostenvergoeding. De aanstelling vindt in eerste instantie plaats voor de duur van één jaar.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie kun je contact opnemen met de heer Kees Hendriks, sectorhoofd Collectie en Informatie op nummer 06 57545883. Voor vragen met betrekking tot de sollicitatieprocedure kan je contact opnemen met de afdeling P&O 0228-351111. Je kunt reageren tot 7 januari 2018, de eerste gespreksronde staat gepland voor donderdag 11 en vrijdag 12 januari 2018.

Solliciteren
Je kunt je sollicitatiebrief en curriculum vitae per e-mail verzenden aan solliciteren@zuiderzeemuseum.nl of per post ter attentie van de afdeling P&O, Postbus 42, 1600 AA Enkhuizen.

www.zuiderzeemuseum.nl


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,