Stedelijk Museum Breda – Curator

Vacature | Organisatie: Stedelijk Museum Breda | Functie: Curator | Plaats: Breda | Omvang: 32 uur | Sluitingsdatum: 31/12/2017


Stedelijk Museum Breda is een aantrekkelijk en uitnodigend regionaal stadsmuseum dat openstaat voor ideeën, dialoog en samenwerking. We brengen de stadsgeschiedenis tot leven en maken eigenzinnige tentoonstellingen over geschiedenis en actuele (digitale) kunst.

We zetten jong en oud aan het denken door vragen te stellen en naar antwoorden te zoeken en betrekken daar actief publiek en partners bij. Door erfgoed en actuele (digitale) kunst bij elkaar te brengen ontstaat een unieke verbinding tussen onze kernfuncties: schatkamer, leeromgeving, ruimte om te ervaren, ontmoetingsplaats, platform en trekpleister.

Stedelijk Museum Breda realiseert jaarlijks een afwisselend programma van tentoonstellingen, waarbij de collectie – historisch, beeldende en digitale kunst – een belangrijk vertrekpunt vormt. De tentoonstellingen zijn onderscheidend in kwaliteit, waarbij betekenis en context wordt gegeven aan de getoonde objecten. Tentoonstellingen hebben een hoge belevingswaarde voor de bezoeker. Het programma biedt daarmee voor de verschillende doelgroepen in stad en regio, maar ook (inter)nationaal, steeds een interessant aanbod.

Stedelijk Museum Breda zoekt een

Curator

(m/v) voor 32 uur per week

Wat ga je doen
Als curator maak je deel uit van het team Tentoonstellingen en Collecties. Dit team richt zich op het beheren van de collecties en het ontwikkelen en realiseren van het tentoonstellingsprogramma. Het team bestaat uit zeven ervaren medewerkers, waaronder een conservator en een projectleider tentoonstellingen. Als curator initieer en realiseer je tentoonstellingsconcepten. Je werkt nauw samen met de algemeen directeur bij de inhoudelijke ontwikkeling en realisatie van het totale tentoonstellingsprogramma. Je verdiept je in de collecties, verricht onderzoek en levert een bijdrage aan publicaties, randprogramma e.d. Je werkt nauw samen met collega’s en met externe partners. Je onderhoudt een relevant netwerk en draagt de visie van het museum actief uit in de stad en daarbuiten.

Hieruit volgen als belangrijkste werkzaamheden:

  • Het ontwikkelen en realiseren van tentoonstellingsconcepten.
  • Het verrichten van (kunsthistorisch) onderzoek ten behoeve van tentoonstellingsconcepten en publicaties.
  • Het opstellen van projectplannen en projectbegrotingen.
  • Het (mee)schrijven van subsidieaanvragen en projectverantwoordingen.
  • Het (mee) ontwikkelen van publicaties en randprogramma.
  • Het schrijven van teksten.
  • Het betrekken van uitkomsten uit evaluaties van publieksbereik en publiekstevredenheid bij nieuwe conceptontwikkeling.
  • Het identificeren van trends en ontwikkelingen en het stimuleren en initiëren van vernieuwingen in de tentoonstellingspraktijk.
  • Het opbouwen en onderhouden van een relevant netwerk.

Wie ben je
Als curator ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe tentoonstellingen. Dat betekent dat je ruimschoots over de benodigde kunsthistorische kennis beschikt die daarvoor nodig is en aantoonbaar ervaring hebt in het maken van publieksgerichte tentoonstellingen. Je hebt een nieuwsgierige, onderzoekende houding en hebt de bereidheid je te verdiepen in de breedte van de collecties van ons museum. Het zwaartepunt van je kennis ligt op actuele kunst. Je hebt expliciete interesse in het leggen van verbanden tussen actuele (digitale) kunst en het historisch erfgoed van de stad. Je hebt aantoonbaar ervaring in subsidie- en fondsenwerving.

Naast een academisch denk- en werkniveau beschik je over projectmanagement vaardigheden en kun je uitstekend schrijven in het Nederlands en Engels. Samen projecten ontwikkelen met een team van verschillende disciplines, maar ook met externe partners is voor jou vanzelfsprekend. Je bent daarbij resultaatgericht. Je werkt in een organisatie die met beperkte middelen maximaal wil presteren, in een dynamische omgeving met eigenzinnige collega’s. Samen met hen maak je het museum fysiek en virtueel tot een relevante en aantrekkelijke bestemming voor publiek.

Wij bieden jou
In aanvang een contract voor bepaalde tijd, voor één jaar voor 32 uur per week. Inschaling op basis van leeftijd en ervaring. Wij volgen de Museum CAO.

Interesse
Stuur dan vóór 1 januari 2018 je motivatie en curriculum vitae naar: sollicitatie@stedelijkmuseumbreda.nl t.a.v. Marilyn Jongenelen, zakelijk directeur, onder vermelding van: Vacature Curator. Voor meer informatie over de inhoud van de functie kun je contact opnemen met Dingeman Kuilman, algemeen directeur via 076-5299900. De gesprekken vinden plaats in week 3 t/m 6 van 2018

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

www.stedelijkmuseumbreda.nl


, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,