Follow Up

Elke week worden er tientallen nieuwe vacatures geplaatst op Culturele vacatures. Banen als marketeer, zakelijk leider, geluidstechnicus, muziek docent – ze komen allemaal voorbij. Wie deze prachtige functies uiteindelijk gaan vervullen, blijft voor ons echter vaak onzichtbaar. En dat vinden we jammer! Maak daarom kennis met Follow Up: de rubriek op onze website waar we mensen en organisaties de ruimte bieden om zichzelf, of hun nieuwe collega voor te stellen aan het publiek.

Deze content vullen we aan met relevante nieuwsberichten uit de media. Ook werken we voor deze rubriek samen met Cultuurmarketing.


Aline Nysingh nieuwe directeur Stedelijk Museum Kampen

Aline Nysingh wordt per 1 februari 2017 tot de voorgenomen verzelfstandiging vanaf 1 januari 2018 interim directeur van het Stedelijk Museum Kampen. Zij volgt de huidige directeur Stan Petrusa op, die met pensioen gaat.

Naast de dagelijkse leiding van het museum zal zij zich vooral bezighouden met de verdere voorbereidingen en realisatie van de verzelfstandiging van het museum.

Aline Nysingh is woonachtig in Sint Jansklooster en was eerder o.a. werkzaam als hoofd Culturele Zaken bij de gemeente Noordoostpolder (waaronder het Museum Schokland, het Muzisch Centrum en de Kunstuitleen viel) en na de verzelfstandiging directielid van het Cultuurbedrijf Noordoostpolder. Daarvoor was zij directeur van het Scala Centrum voor de Kunsten in Meppel en Hoogeveen. Zij heeft in deze functies ervaring opgedaan met het verzelfstandigen van organisaties.

Burgemeester Bort Koelewijn: “De verzelfstandiging van het Stedelijk Museum Kampen komt steeds dichterbij, maar er zijn nog belangrijke stappen te nemen. We zijn dan ook opgetogen over de komst van Aline, zodat zij met haar ervaring ons hierbij kan begeleiden.”

In september 2016 is voor deze functie geworven via Culturele vacatures.
Bron: Stedelijk Museum Kampen
Datum: 27 februari 2017

Johanna Somers nieuwe zakelijk leider Arti et Amicitiae

De complexe structuur van de vereniging Arti et Amicitiae vraagt om een zakelijk leider met gevoel voor menselijke verhoudingen en met een scherp en nuchter instinct. Een spil die samen met het bestuur, de commissies, het personeel en de leden werkt aan de toekomst van de vereniging. Volgens de vereniging is Johanna Somers hier de uitgelezen persoon voor. ‘Met flair en moed zal Somers de zakelijk leiding op zich nemen.’

Somers is een geboren en getogen Amsterdamse. Na het gymnasium is zij opgeleid als klassiek zangeres aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook haalde ze een certificaat cultuurmanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Somers werkt sinds 2002 als manager in de culturele sector.

Vanaf 2003 had Somers de dagelijkse en zakelijk leiding over STIP theaterproducties. Vanaf 2009 was Somers directeur van STIP theaterproducties. Onder haar leiding is STIP opgenomen in het kunstenplan 2017-2020 bij het Fonds Podiumkunsten en Amsterdams Fonds voor de Kunst. Somers is begin februari aan haar nieuwe functie begonnen.

In september en oktober 2016 is voor deze functie geworven via Culturele vacatures.
Bron: Arti et Amicitiae
Datum: 24 februari 2017

Twee jaar geleden trok Marije Fokkema de stoute schoenen aan. ‘Ik voelde aan alles dat ik bij Amsterdam Art helemaal op mijn plek zou zitten.’

Eigenlijk had ze het heel erg naar haar zin als Fondsenwerver bij het Prins Claus Fonds. Een functie die na haar stage speciaal voor haar ontwikkeld was. Op zoek naar een nieuwe baan was ze dus allerminst, maar toen Marije Fokkema (30) de vacature voor een Medewerker Development bij Amsterdam Art voorbij zag komen, wist ze het zeker: ‘met mijn kunstachtergrond (Marije studeerde Kunsten, Cultuur en Media in Groningen), zou ik daar helemaal op mijn plek zitten.’

We zijn nu twee jaar verder en inmiddels is Marije Coördinator Development. Ze heeft geen moment spijt gehad van haar beslissing. ‘Amsterdam Art is zo’n bijzondere organisatie. Voordat ik hier kwam werken, wist ik dat eigenlijk al. Ik werkte als vrijwilliger namelijk twee keer mee aan de organisatie van het Amsterdam Art Weekend.’ Ze vervolgt: ‘Amsterdam Art is een stichting die vijf jaar geleden in het leven is geroepen om Amsterdam op het gebied van de kunsten meer te verbinden en internationaal te positioneren. We willen mensen laten zien wat Amsterdam als creatieve stad nou zo bijzonder maakt. Want dat is het!’

‘Het belangrijkste middel om dat doel te bereiken, is het jaarlijkse Amsterdam Art Weekend. Met een programma dat bestaat uit een eclectische mix van exposities, performances, films en lezingen kunnen kunstliefhebbers en professionals hun kunsthart ophalen en ontdekken wat de laatste ontwikkelingen in de hedendaagse kunst zijn. Dit doen we samen met ruim zestig culturele instellingen uit de stad. Amsterdam Art is de spin in het web, wij zetten alles op, leggen de verbindingen en brengen samenwerkingen tot stand.’ Dit doet misschien vermoeden dat er een groot team achter de organisatie schuilgaat, maar niets is minder waar. ‘We zijn maar met een klein clubje, maar eigenlijk maakt dat het júist leuk. Ik ben als Coördinator Development namelijk bij alles betrokken, van strategie tot implementatie en van sponsoring tot relatiebeheer. Ik vind die dynamiek echt fantastisch. Er is iedere dag wel iets anders te doen en je bekijkt zaken vanuit verschillende perspectieven. En met een kantoor in de Rijksakademie van beeldende kunsten zitten we ook nog eens dicht bij de bron. Wat zeg ik, we zitten er middenin! We lunchen zelfs met de kunstenaars. Ja, iedere dag met kunst bezig zijn, dat is nog wel het mooist van allemaal. Wat een voorrecht!’

Lijkt het jou ook leuk om bij Amsterdam Art aan de slag te gaan? Op dit moment staat er een vacature voor Coördinator Marketing en Communicatie open.

In februari en maart 2015 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Datum: 20 februari 2017
Tekst: Rosa Dammers, Culturele vacatures

Eelco van der Lingen nieuwe curator moderne en hedendaagse kunst Fries Museum

Het team van het Fries Museum wordt verrijkt met een curator moderne en hedendaagse kunst. Eelco van der Lingen, sinds 2007 directeur en curator van Nest, het platform voor hedendaagse kunst in Den Haag, begint in april 2017 in Leeuwarden. Met de ervaren en toonaangevende curator versterkt het Fries Museum zijn positie als nationaal zichtbare plek voor moderne en hedendaagse kunst.

‘Ik kijk er naar uit om verbanden te gaan verzorgen tussen Fryslân en de wijde wereld en tussen de kunst en de mensen. Met Leeuwarden-Fryslân als Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en met het Fries Museum als podium heb ik daar niet alleen veel vertrouwen maar ook veel zin in’, aldus Eelco van der Lingen.

Directeur Kris Callens is trots op de benoeming: ‘Eelco van der Lingen heeft ons tijdens de sollicitatiegesprekken op bijzondere wijze geïnspireerd met een vernieuwende blik op onze themalijnen ruimte en identiteit. Hij heeft bewezen dat hij met toonaangevende kunst een nationaal en ook een jonger publiek kan bereiken. Als curator koppelt hij zijn internationaal artistiek netwerk aan onze waardevolle collectie. Hij heeft bovendien affiniteit met de regio, niet in de laatste plaats dankzij zijn deels Friese familie. Met Eelco aan boord kan het Fries Museum zijn rol als plek voor beeldende kunst tijdens Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en daarna ten volle waarmaken. Ik kijk erg uit naar de samenwerking.’

Eelco van der Lingen is opgeleid in de beeldende kunst aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag en behaalde zijn Masters Digital Arts aan Middlesex University in London. Sinds 2007 is hij directeur en curator van Nest. Nest is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een kunstpodium van nationaal en internationaal belang en met een bijzondere aandacht voor de relatie tussen kunst en publiek. Hij was gastcurator bij Tent in Rotterdam en het Centraal Museum in Utrecht, gastdocent en extern examinator op verschillende kunstacademies. Daarnaast is hij met regelmaat jury- en commissielid op het vlak van beeldende kunst.

Het Fries Museum opende in 2013 in zijn nieuwe museumgebouw in het centrum van Leeuwarden. De rijke collectie, van hedendaagse kunst tot archeologische schatten en zilver uit de Gouden Eeuw, vertelt verhalen over Friesland in de wereld. Na de succesvolle tentoonstelling over Alma-Tadema is nu onder meer de hedendaagse presentatie Beladen landschap, van Kiefer tot Ristelhueber te zien, naast de familietentoonstelling Rijk van rotzooi en Sits, katoen in bloei. Het museum maakt zich op voor de grote tentoonstellingen over Mata Hari eind 2017 en M.C. Escher in 2018. Deze laatste presentatie wordt geflankeerd door de internationale hedendaagse kunstpresentatie Beyond Escher. Sinds de heropening won het museum de BankGiro Loterij Museumprijs en de Turing Toekenning, en was het genomineerd voor twee internationale prijzen.

In januari 2017 is voor deze functie geworven via Culturele vacatures.
Bron: persbericht Fries Museum, foto: Hein van Liempd
Datum: 17 februari 2017

Femke Rotteveel nieuwe directeur FOTODOK

Vanaf februari 2017 is Femke Rotteveel de nieuwe directeur van FOTODOK. Zij volgt Femke Lutgerink en Hans van Rijsbergen op die de afgelopen twee jaar samen de directie vormden. Lutgerink gaat na acht jaar andere initiatieven ontplooien. Van Rijsbergen vervolgt zijn opdrachten binnen de Firma Van Rijsbergen.

Femke Lutgerink richtte in 2008 FOTODOK op samen met Rob Hornstra. FOTODOK is een internationale plek voor documentairefotografie in Utrecht. FOTODOK brengt urgente, onderbelichte, mooie, spannende maatschappelijk betrokken documentaire verhalen onder de aandacht door middel van een divers programma met tentoonstellingen, lezingen en debatten, educatie en internationale samenwerking. Nieuwe directeur Femke Rotteveel heeft voorafgaand aan deze functie bij FOTODOK onder andere gewerkt bij World Press Photo en de Nationale Postcode Loterij.

De kracht van verbeelding
Femke Rotteveel: “Ik ga met veel plezier aan de slag bij FOTODOK. Ik geloof enorm in de kracht van verbeelding. In tijden waarin zoveel verandert hebben we deze verbeelding extra hard nodig om ons de toekomst voor te kunnen stellen en om ons te helpen bij het maken van belangrijke beslissingen. Fotografen en visuele verhalenvertellers kunnen als geen ander belangrijke maatschappelijke onderwerpen van verschillende kanten belichten en onder de aandacht te brengen. FOTODOK heeft de afgelopen jaren prachtige tentoonstellingen en projecten geïnitieerd en deze verdienen een breed publiek.”

Over haar voorganger en FOTODOK-oprichter Lutgerink zegt Rotteveel: “Femke Lutgerink heeft vanaf de start FOTODOK met hart en ziel vormgegeven en tot de professionele en bevlogen organisatie gemaakt die ze vandaag de dag is. Ik voel me vereerd dat ik haar en Hans van Rijsbergen mag opvolgen. Staand op hun schouders en met een mooi team gaan we FOTODOK naar een volgende fase brengen.”

In september 2016 is voor deze functie geworven via Culturele vacatures.
Bron: FOTODOK
Datum: 6 februari 2017

Robert van Hunsel startte onlangs als Chief Operations Officer bij Cinemien. “De toekomstvisie van Cinemien bevalt me goed. Ik kijk ook graag vooruit.”

Nog geen achttien jaar was hij, toen Robert van Hunsel (45) voor het eerst kennismaakte met de entertainmentindustrie. Als zanger trad hij op in binnen- en buitenland en werkte samen met internationale artiesten. Toch hing Robert zijn zangcarrière na vele jaren aan de wilgen. Tijd voor wat anders. Omdat hij tijdens zijn jaren als zanger ook een eigen administratiekantoor voor de creatieve sector had opgericht, vindt Robert al gauw een baan en gaat bij het internationale Design Bridge aan de slag als Financieel Controller. Bij datzelfde bedrijf wordt hij later ook partner.

Na zes jaar maakt Robert de overstap naar de Vrije Academie waar hem als Finance & Operations Manager gevraagd wordt zijn kennis op operationeel gebied te vertalen naar een culturele instelling. Dat deed hij drie jaar lang met veel plezier, totdat hij Nederland in 2011 verruilt voor Hong Kong. “Het leek me een spannende uitdaging om te kijken of ik een bepaalde rol kon vervullen tussen de Nederlandse creatieve sector en China. Iedereen wil daar zakendoen, maar er waren nog weinig partijen aanwezig die dat voor de culturele sector oppakte. Ik ben daar toen, naast een consultancybureau, mijn eigen entertainment bedrijf gestart waarmee ik grote culturele evenementen naar Azië haalde, zoals het North Sea Jazz Festival.” Na drie jaar houdt Robert het voor gezien en keert terug naar Nederland. Van een korte adempauze is echter geen sprake. Hij begint samen met IT-bedrijf Gen25 een ticketing platform en was voor hen ook actief als Chief Operations Officer (COO).

Inmiddels is het januari 2017 als Robert de vacature voor een Chief Operations Officer bij filmdistributeur Cinemien voorbij ziet komen. “Ik was best verbaasd dat er openbaar geworven werd voor deze functie, meestal worden directiefuncties namelijk via een headhunter uitgezet of wordt er iemand binnen het netwerk van de organisatie aangedragen.” Robert besluit te solliciteren. Nog geen twee weken later is het rond. “Als COO houd ik me met name bezig met alles wat niet met creatie en sales te maken heeft. Dat komt neer op het zakelijke en operationele stuk, van finance tot IT. Wat daar zo leuk aan is? Ik vind het een enorme uitdaging om een filmdistributeur als Cinemien, eentje die al heel wat jaren meedraait, nóg professioneler en commerciëler te maken. Voor veel culturele organisaties is dat een vies woord, commercieel denken, maar in deze tijd is het een must om op andere, creatieve manieren bezig te zijn met het verdienen van geld. Ik vind het heel leuk om me daarmee bezig te houden, om die vertaalslag te maken. Wat me daarom ook zo aantrekt aan Cinemien is het feit dat ze hun blik ook echt op de toekomst richten. Niet alleen om verder te groeien, er zijn ook ambities om breder te gaan functioneren en nog internationaler te gaan. Onze focus ligt nu alleen nog op de Benelux. Die toekomstvisie bevalt me goed. Ik kijk namelijk ook graag vooruit.”

In december 2016 en januari 2017 is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Datum: 10 februari 2017
Tekst: Rosa Dammers, Culturele vacatures

Sjoerd Appelman Hoofd Marketing bij Toneelschuur Producties Haarlem

Sjoerd Appelman zegt altijd een zwak gehad te hebben voor excentriekelingen, die met hun artistiek vermogen een frisse blik werpen op de samenleving. Via de Stadsschouwburg Amsterdam en Theater Utrecht is Appelman onlangs als Hoofd Marketing bij Toneelschuur Producties begonnen. De opdracht die hij heeft meegekregen: Toneelschuur Producties als productiehuis van de Toneelschuur te profileren en een eigen profiel te creëren.

De vacature bij de Toneelschuur kwam op een goed moment. Marketing in de culturele sector is een uitdaging: “Een maker moet de vrijheid voelen om eigen werk te kunnen maken, maar heeft tegelijkertijd ook een verantwoordelijkheid om publiek te trekken. Als je echter te veel naar het publiek gaat spelen krijg je in mijn ogen een soort eenheidsworst. Die spagaat, die uitdaging, dat vind ik heel mooi.”

De komende tijd wil Appelman het belang van de organisatie onderstrepen – dat we mensen op een cruciaal punt in hun carrière ondersteunen. Het productiehuis biedt talent de mogelijkheid om boven zichzelf uit te stijgen. “Deze lijn wil ik voortzetten en over twee jaar hoop ik het belang hiervan ook uit te hebben gedragen naar de rest van Nederland.”

Wil je het hele interview met Appelman lezen? Dat kan bij Cultuurmarketing via deze link.

In mei 2016 is voor deze functie geworven via Culturele vacatures.
Bron: Cultuurmarketing
Datum: 6 februari 2017

Theaters Tilburg krijgt een nieuwe Manager Programmering & Events

Vanaf 1 mei zal Paul Cornelissen als nieuwe Manager Programmering & Events bij Theaters Tilburg aantreden om mede vorm te gaan geven aan de nieuwe toekomstvisie. Paul Cornelissen heeft uitgebreide ervaring als directeur Cultureel Centrum Jan van Besouw, directeur/programmeur Theater Dakota en cultuurmakelaar in Den Haag.

Rob van Steen, directeur Theaters Tilburg, licht zijn keuze toe: “De komende jaren willen we extra stappen zetten in het bereiken van een jong en divers publiek. Zo zal er een stevige impuls aan educatie worden gegeven. We zullen samen met partners en publiek meer eigen culturele initiatieven ontwikkelen. Ook willen we voor de zakelijke markt van grotere betekenis zijn. Paul Cornelissen beschikt over een uitgebreid netwerk in de regio en in de cultuursector, en bovendien over een flinke dosis creativiteit en lef om inhoudelijk stevige stappen te zetten. We zijn er bijzonder trots op hem in onze organisatie te mogen verwelkomen.”

Paul Cornelissen, woonachtig in Tilburg, werd geprikkeld door de beschreven toekomstvisie 17-20 van Theaters Tilburg: “Verrassen, verwennen en verontrusten: die combinatie levert volgens mij een ideale programmeringsmix op. Het publiek weet dat het op kwaliteit kan rekenen, maar ook artiesten weten dat ze gewaardeerd en uitgedaagd worden in Tilburg. Om vanuit dat gegeven ook de band te verstevigen tussen de creatieve sector en het bedrijfsleven, dat prikkelt mij dan weer.” De ervaring van Paul Cornelissen in het onderwijs en cultuureducatie, past eveneens bij de weg die Theaters Tilburg inslaat. In samenwerking met zijn toekomstige collega’s wil hij er dan ook voor zorgen dat elke leerling in schoolverband in aanraking komt met theater. Afsluitend: “Het lijkt me kortom fantastisch om me vanuit deze prachtige schouwburg en concertzaal in te gaan zetten voor mijn eigen stad!”

In juli 2016 is voor deze functie geworven via Culturele vacatures.
Bron: Theaters Tilburg, Foto: Karla Hoffman
Datum: 3 februari 2017

Pepijn Kuyper nieuwe directeur LantarenVenster

Pepijn Kuyper, nu nog directeur van politiek-cultureel centrum Lux in Nijmegen, wordt per 1 april directeur van LantarenVenster in Rotterdam. Hij volgt Krijn Meerburg op.

Voor Kuyper (1977) geldt de overgang als een promotie. De instelling is vergelijkbaar met LUX: het is een filmhuis en muziekpodium. “Ik krijg een prachtige, inhoudelijke functie. Rotterdam groeit, ontwikkelt en bloeit.”

Kuyper is drie jaar directeur van LUX en heeft zijn stempel gedrukt op het centrum. Hij zocht naar samenwerking met andere instellingen en festivals. Zo haalde hij de banden aan met het jazzfestival in Rotterdam en zorgde hij ervoor dat Nijmegen een eigen jazzfestival kreeg. Het wetenschapsfilmfestival InScience kwam tot stand door samenwerking met de Radboud Universiteit.

In oktober 2016 is voor deze functie geworven via Culturele vacatures.
Bron: AD, Foto: Sietse de Boer
Datum: 27 januari 2017

Pol Eggermont nieuwe artistiek leider Feikes Huis

Per 1 februari 2017 draagt Eliane Attinger de artistieke leiding van Feikes Huis over aan Pol Eggermont. Attinger heeft acht jaar geleden onder de naam Feikes Huis een BIS-productiehuis voor beeldend theater opgericht dat vanaf 2013 verder is gegaan als productiekern. Feikes Huis heeft zich onder haar leiding ontwikkeld tot een huis voor beeldend theater in alle soorten en maten. De makers zijn afkomstig uit verschillende disciplines, maar in al hun werk staat het theatrale beeld centraal.

Eliane Attinger (Zürich, Zwitserland) studeerde aan de Academie voor Muzische Kunsten Praag (Tsjechië) en werkt sinds de jaren tachtig in de Nederlandse theaterwereld. Tijdens haar studie in Praag specialiseerde zij zich in het poppen- en objecttheater. In Nederland heeft ze deze specialisatie onder meer ingezet bij het Theater Instituut Nederland, het Ostadetheater, het Pop Arts Festival Amsterdam en – tot heden – bij Feikes Huis. Door haar grote vakkennis is ze een veelgevraagde gast bij diverse netwerken, jury’s en symposia. Eliane Attinger zal zich na haar vertrek bij Feikes Huis weer richten op haar eigen werk, deels in de beeldende kunst, deels bij het Pop Arts Festival en als bestuurslid of coach bij diverse gezelschappen.

Dramaturg Pol Eggermont studeerde Theater- en filmwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft als dramaturg gewerkt met veel diverse makers, recent onder meer bij Alles voor de Kunsten, Toneelschuur Producties en het Noord Nederlands Toneel. Door te werken met makers uit verschillende disciplines lopen de voorstellingen waaraan hij heeft gewerkt sterk uiteen, van puur teksttoneel tot beeldende performance. Naast theater heeft hij als conceptontwikkelaar bijgedragen aan speciale culturele evenementen, tentoonstellingen, boeken en projecten in oude en nieuwe media. Daarnaast is Pol Eggermont de founding partner van Alles voor de Kunsten.

In november is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Feikes Huis, Foto: Theaterkrant
Datum: 23 januari 2017

Liv van der Aar nieuwe kinderdirecteur Museum Arnhem

Museum Arnhem heeft sinds 1 januari een nieuwe kinderdirecteur: Liv van der Aar (10) tekende eind december haar arbeidsovereenkomst bij het museum. Liv zit in groep 7 en wil het museum graag leuker maken voor kinderen:

“Ik wil graag dat er kunst in het museum is waar je iets bij kan maken of dat je aan mag raken. Ik vind het leuk om dingen in het museum te doen en ik denk dat andere kinderen dat ook leuk vinden”.

Museum Arnhem stelt een kinderdirecteur aan om kinderen te betrekken bij het ontwikkelen van het educatieve programma. Liv gaat onder andere met haar klas het museum bezoeken om het aanbod te testen, meedenken over de vernieuwing van het museum en uiteraard zal zij aanwezig zijn bij openingen en evenementen.

In december is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Museum Arnhem, Foto: Eva Broekema
Datum: 20 januari 2017

Luuk van Geffen nieuwe zakelijk directeur Holland Baroque

Ha Luuk, klaar voor het vragenvuur?
Altijd!

Omschrijf jezelf in 5 woorden.. binnen 5 seconden!
Benaderbaar, Positief, Creatief, Kunstliefhebber, Gezinsman.

Je komt uit de politiek. Ga je dat niet missen?
Ik heb altijd gedaan waarvan ik dacht dat het iets kon betekenen voor de ander. Afgelopen jaren was dat via de politiek, en nu wil ik dat met Holland Baroque.

Waarom dan Holland Baroque?
Wie wil er nou niet bij Holland Baroque horen.

Point taken. Maar?
HB weet de kunst van de oude muziek perfect in deze tijd te plaatsen. Dat sluit aan op wie ik ben: met gevoel voor traditie en een lichte hang naar nostalgie in het nu leven, relevant zijn.

Wat ga je doen bij Holland Baroque?
Ik krijg zo veel energie van talentvolle mensen die iets willen neerzetten. Daar wil ik aan bijdragen. Die energie teruggeven, samen de toekomst in.

In oktober is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Holland Baroque, Foto: Wouter Jansen
Datum: 16 januari 2017

Bart Rutten nieuwe artistiek directeur Centraal Museum Utrecht

Bart Rutten volgt per 1 mei 2017 Edwin Jacobs als artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht. Rutten is nu nog hoofd collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Bart Rutten over zijn benoeming: ‘Met trots en plezier kijk ik uit om het oudste stedelijk museum van Nederland inhoudelijk te gaan leiden […] De centrale ligging van het museum in het land en het ambitieuze culturele klimaat in Utrecht vormen een fantastische omstandigheid om in te werken. Ik wil me inzetten voor de beleving van kunst, vormgeving en cultuur relevant voor bewoners van Utrecht en voor bezoekers van ver daarbuiten.’

Voorzitter van de Raad van Toezicht van het Centraal Museum, Koen Perik, vindt dat het museum een uitstekende nieuwe artistiek directeur heeft gevonden: ‘Zijn  kennis van de mondiale museumpraktijk evenals zijn passie voor de hedendaagse kunst en cultuur van Utrecht maken hem bijzonder geschikt om het Centraal Museum in een nationale en globale context te laten bloeien.’

Rutten heeft altijd een grote interesse gehad in de kruisbestuiving tussen beeldende kunst en andere domeinen van de visuele en/of populaire cultuur en de inbedding van kunst in de samenleving.

De procedure is begeleid door Marina Wijn Consultants, searchbureau voor management in de culturele sector.

In oktober is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Centraal Museum
Datum: 13 januari 2017

Kunst centrum Haarlem krijgt nieuwe directeur

Marina Raymakers (1958) wordt per 1 februari de nieuwe directeur van Kunst centrum Haarlem. Zij volgt daar Leo Duppen op, die met pensioen gaat.

Raymakers: ‘Kunst centrum Haarlem biedt een fantastische mix van kunstuitleen, kunst- en designverkoop en het programmeren van tentoonstellingen. Met die combinatie van commercieel handelen en maatschappelijke betrokkenheid zie ik veel mogelijkheden om beginnende én meer gevorderde kunstkijkers te laten genieten van betekenisvolle dingen’.

Raymakers was eerder artistiek leider van CBK Amsterdam en is nu nog hoofd marketing & communicatie bij het Humanistisch verbond.

De procedure is begeleid door Marina Wijn Consultants, searchbureau voor management in de culturele sector.

In oktober is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Kunst centrum Haarlem
Datum: 13 januari 2017

Nieuwe directeur Drents Archief

Corinne Rodenburg (1968) wordt de nieuwe directeur van het Drents Archief. Zij gaat 1 maart 2017 beginnen. Rodenburg is nu nog werkzaam als directeur van uitgeverij Koninklijke Van Gorcum.

Rodenburg studeerde Engelse Taal- en Letterkunde. Zij heeft sindsdien een carrière opgebouwd in de uitgeverswereld, onder meer bij Kluwer en bij Wolters-Noordhoff.

Sinds haar aantreden bij Koninklijke Van Gorcum in 2010 gaf Rodenburg leiding aan de uitgeverij in een tijd waarin zowel uitgeverij- als drukkerijbranche turbulente ontwikkelingen doormaakten. Eerst als adjunct-directeur van het gecombineerde uitgeverij-drukkerij bedrijf en na verkoop van de drukkerij in 2014 als directeur van de uitgeverij.

Koninklijke Van Gorcum publiceert naast educatieve en professionele uitgaven op het gebied van onderwijs en het sociaal domein, boeken op het gebied van cultuur en historie van de noordelijke provincies en van Drenthe in het bijzonder. Diverse boeken zijn in samenwerking met het Drents Archief ontwikkeld. Rodenburg is woonachtig in de gemeente De Wolden.

Corinne Rodenburg volgt Douwe Huizing op, die vanaf 1 februari in opdracht van de Stichting Maatschappij van Weldadigheid projectleider wordt voor het op te richten Koloniecentrum in Frederiksoord. Het bestuur van het Drents Archief is verheugd dat het gelukt is om op zo’n korte termijn een uitstekende opvolger te vinden.

In november is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Drents Archief, foto: Dagblad van het Noorden
Datum: 9 januari 2017