Follow Up

Elke week worden er tientallen nieuwe vacatures geplaatst op Culturele vacatures. Banen als marketeer, zakelijk leider, geluidstechnicus, muziek docent – ze komen allemaal voorbij. Wie deze prachtige functies uiteindelijk gaan vervullen, blijft voor ons echter vaak onzichtbaar. En dat vinden we jammer! Maak daarom kennis met Follow Up: de rubriek op onze website waar we mensen en organisaties de ruimte bieden om zichzelf, of hun nieuwe collega voor te stellen aan het publiek.

Deze content vullen we aan met relevante nieuwsberichten uit de media. Ook werken we voor deze rubriek samen met Cultuurmarketing.


Pol Eggermont nieuwe artistiek leider Feikes Huis

Per 1 februari 2017 draagt Eliane Attinger de artistieke leiding van Feikes Huis over aan Pol Eggermont. Attinger heeft acht jaar geleden onder de naam Feikes Huis een BIS-productiehuis voor beeldend theater opgericht dat vanaf 2013 verder is gegaan als productiekern. Feikes Huis heeft zich onder haar leiding ontwikkeld tot een huis voor beeldend theater in alle soorten en maten. De makers zijn afkomstig uit verschillende disciplines, maar in al hun werk staat het theatrale beeld centraal.

Eliane Attinger (Zürich, Zwitserland) studeerde aan de Academie voor Muzische Kunsten Praag (Tsjechië) en werkt sinds de jaren tachtig in de Nederlandse theaterwereld. Tijdens haar studie in Praag specialiseerde zij zich in het poppen- en objecttheater. In Nederland heeft ze deze specialisatie onder meer ingezet bij het Theater Instituut Nederland, het Ostadetheater, het Pop Arts Festival Amsterdam en – tot heden – bij Feikes Huis. Door haar grote vakkennis is ze een veelgevraagde gast bij diverse netwerken, jury’s en symposia. Eliane Attinger zal zich na haar vertrek bij Feikes Huis weer richten op haar eigen werk, deels in de beeldende kunst, deels bij het Pop Arts Festival en als bestuurslid of coach bij diverse gezelschappen.

Dramaturg Pol Eggermont studeerde Theater- en filmwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft als dramaturg gewerkt met veel diverse makers, recent onder meer bij Alles voor de Kunsten, Toneelschuur Producties en het Noord Nederlands Toneel. Door te werken met makers uit verschillende disciplines lopen de voorstellingen waaraan hij heeft gewerkt sterk uiteen, van puur teksttoneel tot beeldende performance. Naast theater heeft hij als conceptontwikkelaar bijgedragen aan speciale culturele evenementen, tentoonstellingen, boeken en projecten in oude en nieuwe media. Daarnaast is Pol Eggermont de founding partner van Alles voor de Kunsten.

In november is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Feikes Huis, Foto: Theaterkrant
Datum: 23 januari 2017

Liv van der Aar nieuwe kinderdirecteur Museum Arnhem

Museum Arnhem heeft sinds 1 januari een nieuwe kinderdirecteur: Liv van der Aar (10) tekende eind december haar arbeidsovereenkomst bij het museum. Liv zit in groep 7 en wil het museum graag leuker maken voor kinderen:

‘Ik wil graag dat er kunst in het museum is waar je iets bij kan maken of dat je aan mag raken. Ik vind het leuk om dingen in het museum te doen en ik denk dat andere kinderen dat ook leuk vinden’.

Museum Arnhem stelt een kinderdirecteur aan om kinderen te betrekken bij het ontwikkelen van het educatieve programma. Liv gaat onder andere met haar klas het museum bezoeken om het aanbod te testen, meedenken over de vernieuwing van het museum en uiteraard zal zij aanwezig zijn bij openingen en evenementen.

In december is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Museum Arnhem, Foto: Eva Broekema
Datum: 20 januari 2017

Luuk van Geffen nieuwe zakelijk directeur Holland Baroque

Ha Luuk, klaar voor het vragenvuur?
Altijd!

Omschrijf jezelf in 5 woorden.. binnen 5 seconden!
Benaderbaar, Positief, Creatief, Kunstliefhebber, Gezinsman.

Je komt uit de politiek. Ga je dat niet missen?
Ik heb altijd gedaan waarvan ik dacht dat het iets kon betekenen voor de ander. Afgelopen jaren was dat via de politiek, en nu wil ik dat met Holland Baroque.

Waarom dan Holland Baroque?
Wie wil er nou niet bij Holland Baroque horen.

Point taken. Maar?
HB weet de kunst van de oude muziek perfect in deze tijd te plaatsen. Dat sluit aan op wie ik ben: met gevoel voor traditie en een lichte hang naar nostalgie in het nu leven, relevant zijn.

Wat ga je doen bij Holland Baroque?
Ik krijg zo veel energie van talentvolle mensen die iets willen neerzetten. Daar wil ik aan bijdragen. Die energie teruggeven, samen de toekomst in.

In oktober is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Holland Baroque, Foto: Wouter Jansen
Datum: 16 januari 2017

Bart Rutten nieuwe artistiek directeur Centraal Museum Utrecht

Bart Rutten volgt per 1 mei 2017 Edwin Jacobs als artistiek directeur van het Centraal Museum Utrecht. Rutten is nu nog hoofd collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Bart Rutten over zijn benoeming: ‘Met trots en plezier kijk ik uit om het oudste stedelijk museum van Nederland inhoudelijk te gaan leiden […] De centrale ligging van het museum in het land en het ambitieuze culturele klimaat in Utrecht vormen een fantastische omstandigheid om in te werken. Ik wil me inzetten voor de beleving van kunst, vormgeving en cultuur relevant voor bewoners van Utrecht en voor bezoekers van ver daarbuiten.’

Voorzitter van de Raad van Toezicht van het Centraal Museum, Koen Perik, vindt dat het museum een uitstekende nieuwe artistiek directeur heeft gevonden: ‘Zijn  kennis van de mondiale museumpraktijk evenals zijn passie voor de hedendaagse kunst en cultuur van Utrecht maken hem bijzonder geschikt om het Centraal Museum in een nationale en globale context te laten bloeien.’

Rutten heeft altijd een grote interesse gehad in de kruisbestuiving tussen beeldende kunst en andere domeinen van de visuele en/of populaire cultuur en de inbedding van kunst in de samenleving.

De procedure is begeleid door Marina Wijn Consultants, searchbureau voor management in de culturele sector.

In oktober is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Centraal Museum
Datum: 13 januari 2017

Kunst centrum Haarlem krijgt nieuwe directeur

Marina Raymakers (1958) wordt per 1 februari de nieuwe directeur van Kunst centrum Haarlem. Zij volgt daar Leo Duppen op, die met pensioen gaat.

Raymakers: ‘Kunst centrum Haarlem biedt een fantastische mix van kunstuitleen, kunst- en designverkoop en het programmeren van tentoonstellingen. Met die combinatie van commercieel handelen en maatschappelijke betrokkenheid zie ik veel mogelijkheden om beginnende én meer gevorderde kunstkijkers te laten genieten van betekenisvolle dingen’.

Raymakers was eerder artistiek leider van CBK Amsterdam en is nu nog hoofd marketing & communicatie bij het Humanistisch verbond.

De procedure is begeleid door Marina Wijn Consultants, searchbureau voor management in de culturele sector.

In oktober is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Kunst centrum Haarlem
Datum: 13 januari 2017

Nieuwe directeur Drents Archief

Corinne Rodenburg (1968) wordt de nieuwe directeur van het Drents Archief. Zij gaat 1 maart 2017 beginnen. Rodenburg is nu nog werkzaam als directeur van uitgeverij Koninklijke Van Gorcum.

Rodenburg studeerde Engelse Taal- en Letterkunde. Zij heeft sindsdien een carrière opgebouwd in de uitgeverswereld, onder meer bij Kluwer en bij Wolters-Noordhoff.

Sinds haar aantreden bij Koninklijke Van Gorcum in 2010 gaf Rodenburg leiding aan de uitgeverij in een tijd waarin zowel uitgeverij- als drukkerijbranche turbulente ontwikkelingen doormaakten. Eerst als adjunct-directeur van het gecombineerde uitgeverij-drukkerij bedrijf en na verkoop van de drukkerij in 2014 als directeur van de uitgeverij.

Koninklijke Van Gorcum publiceert naast educatieve en professionele uitgaven op het gebied van onderwijs en het sociaal domein, boeken op het gebied van cultuur en historie van de noordelijke provincies en van Drenthe in het bijzonder. Diverse boeken zijn in samenwerking met het Drents Archief ontwikkeld. Rodenburg is woonachtig in de gemeente De Wolden.

Corinne Rodenburg volgt Douwe Huizing op, die vanaf 1 februari in opdracht van de Stichting Maatschappij van Weldadigheid projectleider wordt voor het op te richten Koloniecentrum in Frederiksoord. Het bestuur van het Drents Archief is verheugd dat het gelukt is om op zo’n korte termijn een uitstekende opvolger te vinden.

In november is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Drents Archief, foto: Dagblad van het Noorden
Datum: 9 januari 2017

Theater en Filmhuis Dakota heeft een nieuwe directeur

Maarten Bakker volgt per 1 januari ad interim directeur Regien van der Sijp op. Bakker komt uit Rotterdam maar is geen onbekende in het Haagse. Hij heeft jaren bij theaterschool Rabarber gewerkt en is actief bezig geweest als professioneel regisseur en schrijver in het Haagse amateurtheater. In Rotterdam heeft hij de afgelopen vijf jaar een wijktheater opgezet dat is omarmd door de wijk en vorig jaar is uitgeroepen tot beste podium van Rotterdam Noord.

Bakker: ‘Er ligt een mooie opdracht. Dakota moet meer van de wijk worden. Samen met de buurt, met de diverse culturen, wil ik de programmering gaan vormgeven. In Rotterdam heb ik daar heel positieve ervaringen mee. Dakota zal zich hierdoor nog meer ontwikkelen tot een centraal cultureel podium in Escamp.’

Dakota is voor de periode 2017-2020 opgenomen in het Kunstenplan van Den Haag. Na twee jaar zal er een evaluatie plaatsvinden of het theater en filmhuis zich meer in het stadsdeel heeft weten te wortelen en meer omgevingsbewust is geworden. Bakker: ‘Daar ga ik voor 100 procent voor.’

In oktober is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Theater en Filmhuis Dakota, foto: Roelof Jan Mulder
Datum: 23 december 2016

Nieuwe directeur voor Orkest van het Oosten

Met ingang van 1 januari 2017 is Kees Meijer (1960) de nieuwe directeur van het Orkest van het Oosten. Hij volgt daarmee ad-interim directeur Bart van Meijl op. Meijer is een ervaren bestuurder die voorheen onder andere werkzaam was als CEO voor TNT Fashion en de Countus Groep. Tevens bekleedt hij een aantal toezichthoudende functies, waaronder bij het Bevrijdingsfestival Overijssel en Museum de Fundatie.

“We zijn blij dat we in Kees een kundige opvolger hebben gevonden die het Orkest van het Oosten naar de toekomst kan brengen”, aldus Gerbrand Visser, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Orkest van het Oosten. Visser spreekt zijn grote waardering uit voor hetgeen Bart van Meijl voor het Orkest heeft betekend. Hij heeft het orkest door een zware periode heen weten te loodsen en een goede basis gevormd voor de toekomst.

Het Orkest van het Oosten heeft een financieel roerige periode achter de rug, maar verkeert op dit moment in een stabiele situatie; een stevig fundament dat in de komende jaren kan worden uitgebouwd. Meijer: “Ik zie ernaar uit en ben vereerd om mijn bijdrage te mogen leveren aan het verder ontwikkelen van het Orkest van het Oosten, als ook het vormgeven van de samenwerking met het Gelders Orkest om te komen tot een hoogwaardige symfonische voorziening in de regio Oost.”

In september is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures.
Bron: Orkest van het Oosten
Datum: 19 december 2016

Jos Taekema nieuw hoofd Collecties bij het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof

Het management team van het Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof wordt versterkt met een nieuw hoofd Collecties. Jos Taekema, van 1999 tot 2007 de eerste directeur van Digitaal Erfgoed Nederland, begint op 1 februari 2017 in Leeuwarden. Vanaf 2007 was hij hoofd Informatiediensten van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden en vanaf 2014 hoofd Projectbureau van het Nationaal Museum voor Wereldculturen. Hij zal zijn rijke ervaring met inhoud en organisatie inzetten om de positie van beide musea in de informatiesamenleving van de 21ste eeuw te versterken.

Jos Taekema studeerde Indische en Iraanse talen en culturen aan de Universiteit van Amsterdam. Na een omscholing tot systeemanalist/programmeur en werkzaamheden bij onder andere IBM was hij van 1991 tot 1999 projectleider informatisering bij het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Met die ervaring werd hij in 1999 de eerste directeur van Digitaal Erfgoed Nederland, dat de standaarden en het platform voor digitaal erfgoed in Nederland opzette. In 2007 keerde hij terug naar het Museum voor Volkenkunde. Toen dat in 2014 fuseerde met het Tropenmuseum en het Wereldmuseum tot het Nationaal Museum voor Wereldculturen leidde hij voor de fusieorganisatie het Projectbureau, dat de ICT en de projectleiding voor tentoonstellingen op de drie locaties leverde.

‘Ik kijk er erg naar uit om samen met mijn nieuwe collega’s de grote uitdagingen voor de toekomst van het erfgoed aan te pakken en zo de positie van de musea te versterken’, aldus Jos Taekema. Directeur Kris Callens is verheugd over de benoeming: ‘Jos Taekema bezit de zeldzame combinatie van inhoudelijke kennis op het vlak van collecties en informatiebeheer voor erfgoed en een organisatietalent. Ik ben er van overtuigd dat de opdracht om de grootste provinciale collectie van Nederland en de internationaal befaamde keramiekcollectie van het Princessehof beter te ontsluiten bij hem in goede handen zal zijn. Ik kijk erg uit naar de samenwerking.’

In oktober is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Bron: Fries Museum
Datum: 16 december 2016

Jan Geert Vierkant nieuwe directeur Metropole Orkest

Jan Geert Vierkant volgt per 1 februari Marc Altink op als algemeen directeur van het Metropole Orkest. Het orkest heeft een turbulente periode achter de rug. Vierkant gaat verder bouwen aan een artistiek hoog aangeschreven orkest.

Scheidend directeur Altink: ‘We zijn heel erg blij met de komst van Jan Geert Vierkant. Hij zal het Metropole Orkest verder gaan leiden naar een stabielere toekomst. […] Jan Geert kent de muziekwereld en het hele culturele veld bijzonder goed en heeft in zijn loopbaan tot nu toe bewezen een sterke bouwer te zijn. Ik kijk ernaar uit het stokje aan hem over te dragen!’

‘Het Metropole Orkest is een unieke speler in de internationale culturele wereld. Ik vind het een enorme eer dat ik mij hiervoor in mag zetten’, zegt Vierkant zelf over zijn benoeming, ‘Het Metropole Orkest heeft in de afgelopen jaren bijzonder indrukwekkende prestaties geleverd zoals de winst van een Grammy, de ontwikkeling van de lesmethode Metropole op School (voor inmiddels 100.000 leerlingen) en een Edison Oeuvre Award. Ik zie ernaar uit om op deze successen voort te bouwen. Er is sprake van teruglopende subsidies en verschuivingen in het culturele veld, maar ik zal mij er volledig voor inzetten om deze uitdagingen aan te gaan.’

Vierkant is nu nog directeur van het ATLAS Theater in Emmen waar hij een mooi fundament voor de komende theaterseizoenen achterlaat.

De procedure is begeleid door Marina Wijn Consultants, searchbureau voor management in de culturele sector.

In oktober is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Bron: Metropole Orkest / ATLAS Theater
Datum: 16 december 2016

Floor van Spaendonck nieuwe Directeur Cinekid 

Floor van Spaendonck wordt vanaf  1 februari 2017 de nieuwe directeur van Stichting Cinekid. Ze neemt het stokje over van Sannette Naeyé die Cinekid na twintig jaar verlaat om zich te focussen op nieuwe projecten.

Van Spaendonck heeft een brede achtergrond in de culturele sector en is op dit moment Hoofd Beleid van Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Ze is behalve een ervaren bestuurder een expert in de digitale cultuur met een educatie-achtergrond.

Met deze aanstelling verwacht Cinekid haar merkidentiteit voor kwalitatief hoogwaardige media voor kinderen te versterken en te verbreden: “Floor heeft een belangrijke staat van dienst als het gaat om het kunnen agenderen en uitdragen van het maatschappelijk belang van mediacultuur. Daarbij heeft ze een groot netwerk en is ze goed in staat verbindingen te leggen met andere spelers in het veld. We zijn heel blij dat ze deze ervaring nu voor Cinekid gaat inzetten.”

“Ik heb er alle vertrouwen in dat Cinekid en Floor samen een sterk pact vormen. Floor is goed thuis in de vele nieuwe wegen van media en film. En belangrijker nog, paart degelijk beleid aan een goede intuïtie voor kwaliteit en de notie waar heen te gaan. Cinekid zal voorhoede moeten blijven en is daarbij in goede handen bij Floor”, aldus Naeyé.

In oktober is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures
Bron: Cinekid
Datum: 12 december 2016

‘Ik kan me vol op marketing en ticketing storten en daar ben ik heel blij mee’

De Melkweg is één van de grootste poppodia van Nederland en omhelst als centrum voor popcultuur daarnaast ook film en kunst. Op 1 augustus is Bregje Wigersma begonnen als Hoofd Marketing & Ticketing bij deze Amsterdamse organisatie. Wigersma zit hier met haar lange marketingverleden helemaal op haar plek: “Ik kan me vol op marketing en ticketing storten en daar ben ik heel blij mee.”

Wigersma zal de lijn van haar voorganger Jon Heemsbergen voortzetten. Zo wil ze de Melkweg op online gebied graag nog sterker maken en daarnaast ook energie blijven steken in de branding van het merk Melkweg. Wigersma: “Ik vind mijn nieuwe functie erg leuk, dus ik hoop dat ik dat over twee jaar nog steeds doe. Het leuke aan marketing is dat er continue nieuwe ontwikkelingen zijn, dus wie weet waar we dan allemaal mee bezig zijn.”

Wil je het hele interview met Bregje Wigersma lezen? Vind het hier op Cultuurmarketing.

In april is voor deze functie geworven via Culturele vacatures.
Datum: 9 december 2016

pim-luiten2Pim Luiten nieuwe directeur VRIJDAG

Met ingang van 1 januari 2017 is Pim Luiten de nieuwe directeur-bestuurder van VRIJDAG. Pim Luiten werkte eerder bij het Amsterdamse Uitburo en was adjunct-directeur van NEMO in Amsterdam. Op dit moment is hij actief als zelfstandig organisatieadviseur.

Voorzitter Wim Cornelis van de Raad van Toezicht van VRIJDAG: “Met Pim Luiten halen we een directeur binnen met een sterk analytisch vermogen, ruime managementervaring en grote affiniteit met en ervaring in de wereld van kunst en cultuur. We hebben er alle vertrouwen in dat hij het ingezette beleid kan voortzetten en waar nodig zal bijsturen.”

Pim Luiten gaat verhuizen van Amsterdam naar Groningen, waar hij tijdens zijn studietijd ook woonde.

In oktober is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures door Maitland Search & Advies
Bron: VRIJDAG
Datum: 5 december 2016

250e0cb3Janelle Moerman nieuwe directeur Museum Prinsenhof Delft

Janelle Moerman is per 1 januari 2017 benoemd tot directeur van Museum Prinsenhof Delft. Zij neemt het stokje over van Patrick van Mil, die per 1 december vertrekt. Moerman is momenteel directeur van Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn in Voorburg.

Historicus Janelle Moerman (1972) is zeer ingenomen met haar aanstelling: “Museum Prinsenhof Delft is een veelzijdig museum met een rijke collectie en inspirerende thema’s: Willem van Oranje, Delfts Blauw en Innovatie. Bovendien is het gevestigd in een heel bijzonder gebouw: een van de belangrijkste nationale monumenten van ons land. Het museum toont de afgelopen jaren ambitie met opvallende en kwalitatief hoogstaande tentoonstellingen. Die lijn wil ik voortzetten en uitbouwen. Museum Prinsenhof Delft kan in nauwe samenwerking en verbinding met partners binnen en buiten de stad Delft verder uitgroeien tot dé trekker van regionale, nationale en internationale bezoekers.”

Sinds 2011 is Janelle Moerman directeur van Huygens’ Hofwijck en vanaf 2014 tevens directeur van Museum Swaensteyn, beide in Voorburg. Deze functies bekleedt zij samen met Peter van der Ploeg. Hofwijck is de afgelopen jaren onder haar leiding compleet gerestaureerd en omgevormd. Voor Museum Swaensteyn ontwikkelde Moerman een toekomstplan dat voorziet in een verhuizing naar Huize Swaensteyn, een nieuw museaal concept en de ontwikkeling van speerpunten als ‘Romeinen aan de Vliet’ en ‘Drie eeuwen Oranje in Voorburg’.

Janelle Moerman werkte voor haar overstap naar de museale wereld in de journalistiek, als eindredacteur bij NCRV-radio. Zij is tevens vice-voorzitter van de Stichting Christiaan Huygensprijs, lid van de Klankbordgroep Museumkaart van de Museumvereniging en bestuurslid van De Frans Mortelmans Stichting.

In oktober is voor deze vacature geworven via Culturele vacatures door Maitland Search & Advies
Bron: Museum Prinsenhof Delft
Datum: 2 december 2016
Bron foto: LinkedIn