Zuiderzeemuseum – Collectiebeheerder

Vacature | Organisatie: Zuiderzeemuseum | Functie: Collectiebeheerder | Plaats: Enkhuizen | Omvang: 36 uur | Sluitingsdatum: 31/01/2017


Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het museum komt jong en oud in aanraking met deze cultuur. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse vormgeving en evenementen en activiteiten voor een brede doelgroep.

De sector Collectie & Informatiebeheer zoekt voor de afdeling Behoud & Beheer een:

Collectiebeheerder

36 uur per week

Afdeling en rol
De collectie die het Zuiderzeemuseum beheert, is eigendom van het rijk, de vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum en de Stichting Zuiderzeemuseum. Ze bestaat uit 24 deelcollecties met 28.000 voorwerpen (van een kapel tot een haarspeld); aangevuld met ca. 10.000 rekwisieten en 60.000 (foto)documenten. Bij de sector Collectie & Informatie werken in totaal dertien medewerkers en circa 29 vrijwilligers, die gezamenlijk zorgdragen voor de collecties en het informatiebeheer.

De collectie bevindt zich op aantal verschillende locaties (in depots, in binnenmuseum, in buitenmuseum). Deze verschillende standplaatsen met elk eigen omstandigheden vragen van de collectiebeheerder een grote mate van zelfstandigheid, flexibiliteit en vaardigheid om de juiste prioriteiten te stellen. In verband met incidentele reizen naar het buitenland verwachten wij van onze nieuwe collectiebeheerder dat hij/zij zich goed kan uitdrukken in het Engels.

Kerntaken:

 • Het bewaken en het toepassen van de juiste bewaaromstandigheden van de collecties.
 • Passieve conservering, inclusief de reiniging van de collectie.
 • Het voorbereiden van de collectie op presentaties en bruiklenen.
 • Het (toezien op) transport van objecten binnen het museum en zijn externe presentaties.
 • Het fotograferen van de collectie, het schrijven van conditierapporten.
 • Interne en extern advies uitbrengen over de omgang met de collectie.
 • Het assisteren bij het inrichten van tentoonstellingen.
 • Plannen, aansturen en begeleiden van de actieve conservering (zoals restauraties).

Wat verwachten wij van jou?

 • MBO/HBO niveau met minimaal 5 jaar relevante werkervaring in een vergelijkbare functie.
 • Afgeronde passende opleiding zoals de Reinwardt Academie.
 • Aanvullende vakgerichte trainingen, o.a. behoud en beheer en registratie en documentatie.
 • Bezit van rijbewijs BE is een vereiste.
 • Kennis van systemen voor collectieregistratie, zoals Adlib is een grote pre.
 • Woonplaats bij voorkeur in de regio West-Friesland.
 • Goede uitdrukkingsvaardigheid in het Engels en Duits is een pre.

Wij bieden:
Het Zuiderzeemuseum valt onder de Museum CAO. Het salaris bij de functie is afhankelijk van de meegebrachte ervaring, ingedeeld in schaal 6 of 7, minimaal € 2.175,- en maximaal € 2.896,- bruto per maand op basis van een 36-urige werkweek. Een eindejaarsuitkering van 3,15%, 8% vakantietoeslag en reiskostenvergoeding. De aanstelling geschiedt in eerste instantie voor de duur van één jaar.

Informatie
Heb je inhoudelijke vragen over de functie? Neem dan contact op met Kees Hendriks, Hoofd Collectie & Informatiebeheer via 0228-351165. Wil je meer weten over de sollicitatieprocedure zelf? Dan kun je contact opnemen met Paulien van Tillo, hoofd P&O 0228-351111.

Solliciteren
Stuur voor 1 februari 2017 je sollicitatiebrief en curriculum vitae per e-mail naar: solliciteren@zuiderzeemuseum.nl of per post: t.a.v. de afdeling P&O, Postbus 42, 1600 AA Enkhuizen.

www.zuiderzeemuseum.nl


 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Google Plus
 • Add to favorites
 • Email

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,